Etapele de dezvoltare a copilului si intelegerea parintilor

Desi este adevarat ca toata lumea are un nivel individual de invatare, exista anumite etape standard de dezvoltare a copilului, pe care fiecare copil ar trebui sa le urmeze in ordine generala. Unii copii pot ajunge la anumite etape inaintea altora, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca, copilul merge pe o cale gresita. Ei trebuie sa cucereasca etapele progresiv, chiar daca exista de multe ori etape care se petrec in acelasi timp. Unele implica dezvoltarea cognitiva, altele pe cea fizica sau chiar emotionala. Daca iti compari copilul cu cel al vecinului, nu mai compara tot timpul punctele slabe ale celor doi. In timp ce etapele de dezvoltare sunt un ghid pentru a vedea cum copilul tau este cel mai bun, cu siguranta nu este o reprezentare exacta pentru toata lumea.

Prin cunoasterea si intelegerea etapelor de dezvoltare ale copilului in urma citirii diverselor stiri, parintii pot obtine o idee asupra asteptarilor de la copiii, la anumite varste. Este evident ca la doi ani un copil nu va fi in masura sa se plimbare cu bicicleta, dar aceste etape sunt mult mai subtile decat atat. Intelegerea lor poate elimina, de asemenea, o mare parte din presupunerile si gandurile negre ale unui parinte. Acest lucru poate fi distractiv pentru a observa cum copilul trece progresiv de la o etapa la alta.

Un exemplu de etapa de dezvoltare fizica la copii ar fi dupa cum urmeaza: in primele luni, copiii vor invata cum sa isi ridice capul, in timp ce stau culcati cu fata in jos. Apoi, ei vor fi in masura sa isi sustina propria greutate pe brate. In următorul pas, vor invata cum sa se rostogoleasca si in curand sa fie capabili sa se rostogolească din pozitia asezat. Dupa aceea, copiii invata cum sa se rostogoleasca din pozitia ghemuit si din aceasta pozitie vor invata cum sa se tarasca.