Categoriile B fac parte din grupurile de categorii auto, destinate obtinerii permisului de conducere auto, dupa o anumita varsta, pentru anumite vehicule. In functie de masa totala maxima autorizata a vehiculului, cat si a remorcii, categoriile auto B sunt destinate, dupa cum urmeaza:
Categoria B - este destinata persoanelor cu varsta minima de 18 ani, pentru conducerea de:
Categoria B - este destinata persoanelor cu varsta minima de 18 ani, pentru conducerea de:
- autovehicule cu masa totala maxima mai mica de 3500 kg;
- autovehicule cu un numar de locuri destinat persoanelor mai mic de 8;
- ansamblu format dintr-un autovehicul tragator din categoria B, impreuna cu o remorca, a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;
- ansamblu format dintr-un autovehicul si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 4250 kg;
Categoria B1 - este destinata persoanelor cu varsta minima de 16 ani, pentru conducerea de:
- cvadricicluri a caror proprie nu depaseste 400 kg (sau 550 kg pentru vehiculele destinate transportului de marfuri);
- cvadricicluri echipate cu motor cu ardere interna cu putere neta maxima mai mica de 15 kw;
- cvadricicluri echipate cu motor electric a carei putere nominala continua maxima nu depaseste 15 kw;
Categoria BE - este destinata persoanelor cu varsta minima de 18 ani, pentru conducerea de:
- ansamblu de vehicule a caror masa totala maxima autorizata depaseste 4250 kg (autovehicul tragator din categoria B + remorca cu masa totala maxima autorizata mai mare de 750 kg);
Oricare dintre candidatii acestor categorii, au dreptul de a se inscrie in cadrul unei scoli de soferi autorizata, cu obligatia de a se prezenta la orele de curs (partea teoretica) si la cele de practica (care presupun conducerea unui autovehicul, impreuna cu un instructor autorizat). Durata cursurilor, pentru oricare dintre aceste categorii, este de 5 saptamani.
Pentru categoriile B, chestionarele auto includ intrebari diversificate, care se supun legislatiei rutiere aflata in vigoare. Astfel, candidatii se pot confrunta cu intrebari despre semnele de circulatie, mecanica auto, reguli de prioritate si lectii de prim ajutor, concepute sub forma de teste grila, pentru o mai usoara examinare a acestora.
In timpul examinarii exista 2 probe, una teoretica si una practica, ambele concepute pentru verificarea cunostintelor candidatilor, acumulate in urma parcurgerii scolii de soferi.
Proba teoretica este sustinuta pe calculator. Candidatul va completa chestionare auto in decurs de 30 de minute, fiecare continand un set de 26 de intrebari. 22 de raspunsuri corecte duc la promovabilitate, in timp ce 5 raspunsuri gresite vor insemna picarea examenului de catre candidat.
Proba practica presupune conducerea unui autovehicul alaturi de un examinator, pe o perioada nelimitata de timp, in care candidatul trebuie sa se supuna cerintelor acestuia. In functie de performantele obtinute de catre candidat, examinatorul va decide daca acesta este promovat sau respins.