Automedicatia: medicamente luate dupa ureche

Automedicatia reprezinta decizia pacientului de a ignora sfaturile specialistului prin neprezentarea la medic. Romania se afla in topul tarilor cu cel mai mic numar de pacienti care cer ajutorul medicilor in cazul unor gripe.
 
De ce pacientii inclina prin a nu se prezenta la medic si a-si organiza propriul program de medicatie? In primul rand, pacientul invoca pretextul ca starea lor de sanatate nu a atins un grad critic (este bine cunoscut faptul ca romanii ajung la medic doar in cazuri terminale). In al doilea rand, propria reteta ne scuteste de un drum la medicul de familie si, mai ales, de cozile de la cabinetul medicului.

Automedicatia conduce la agravari a starii de sanatate. Multi pacienti isi administreaza medicamente fara a cunoaste cu exactitate continutul si astfel risca sa consume pastile cu aceeasi substanta.

La acest factor contribuie si lipsa de incredere in doctor. Tarifele impuse de medici, chiar și persoanelor cu asigurare medicala, sunt adesea principalele cauze pentru care pacientii prefera sa ia drumul farmaciilor si nu a cabinetelor medicale.