5 mituri despre sarcina


In momentul in care o femeie ramane insarcinata, este asaltata de o multime de zvonuri si mituri in ceea ce priveste sarcina. Unele dintre acestea pot fi amuzante si distractive, insa sunt si unele zvonuri care ajung sa le ingrijoreze pe multe dintre viitoarele mamici si care pot influenta sanatatea femeii sau a fatului.

Marea majoritate a miturilor sunt rezultatul informatiilor de pe Internet, din carti sau din credintele populare. Multe dintre aceste zvonuri sunt total gresite iar cel mai bine este sa va consultati cu medicul dumneavoastra din momentul in care ati aflat ca sunteti insarcinata pana dupa nastere. Nu este nimic rusinos in a cere sfatul medicului pentru orice nelamurire legata de sarcina, cu scopul de a nu sta mereu ingrijorata la auzul fiecarui zvon.

Majoritatea zvonurilor sunt concentrate pe simptomele sarcinii, aflarea sexului copilului sau momentul nasterii. Astfel, vom incerca in urmatoarele randuri sa va prezentam principalele 5 mituri despre sarcina si care din ele sunt valabile sau nu.

1. Cand sunteti gravida trebuie sa va alimentati pentru doi

Acesta este unul dintre cele mai des auzite zvonuri legate de sarcina si este in totalitate gresit. Statistic vorbind, daca o femeie are o greutate normala inainte de a ramane gravida, aceasta necesita doar 300 de calorii in plus fata de o persoana normala, necesare pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului. O femeie cu o greutate normala inainte de sarcina ar trebui sa ia in greutate aproximativ 10 – 15 kilograme in perioada sarcinii. Important de retinut este faptul ca nu cantitatea de mancare trebuie marita, ci aportul de nutrienti.

2. Sarcina poate ajuta la unele probleme de sanatate

Acest mit este sustinut si de catre unii medici ginecologi ce sustin ca sarcina poate ajuta la vindecarea menstruatiilor neregulate, chisturilor de ovar sau nodulii aparuti la nivelul sanilor. Mitul nu poate fi verificat in totalitate deoarece copilul nu trebuie sa fie considerat un medicament pentru afectiunile mamei, ci sunt medicamente sau interventii chirurgicale ce pot trata aceste afectiuni.

3. Nu este necesara interventia medicului pentru a ramane gravida

Multe femei merg pe premisa ca nu este necesara interventia medicului in conceperea unui bebelus. Acestea prefera sa ramana insarcinate pe nepregatite si sa nu faca analize inainte de a ramane insarcinata pentru a vedea daca pot avea o nastere sanatoasa. Analizele au scopul de a depista posibile boli nesesizabile ce s-ar putea intensifica pe parcursul sarcinii.

4. Cafeaua afecteaza sarcina

Aceasta afirmatie este partial adevarata, deoarece medicii ginecologi nu interzic sa nu consumati cafea pe timpul sarcinii, ci sa reduceti consumul la maxim 200 mg pe zi. Excesul de cafea pe timpul nasterii poate provoca probleme de sanatate in viitorul copilului dar poate conduce si la slaba dezvoltare a fatului. Deasemeni, consumul de cofeina in exces pot creste riscul unui avort spontan. Medicii recomanda sa inlocuiti cafeaua cu ceaiuri sau cafea fara cofeina.

5. Pentru o sarcina sanatoasa trebuie sa evitati relatiile sexuale si exercitiile fizice

Acest mit este total eronat, deoarece este recomandat de catre medici sa aveti parte atat de relatii sexuale cat si de exercitii fizice. Nu este indicat totusi sa faceti exces, in special in cazul exercitiilor fizice, deoarece acestea pot afecta sarcina. In ceea ce priveste contactul sexual, este indicat sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte si puteti de asemenea sa va informati in legatura cu pozitiile potrivite.
Mai multe infoermatii despre contraindicatii in sarcina cat si informatii despre sarcina in general puteti afla de pe forumul 7 pitici