Bucurestiul turistic

Informatii generale
Capitala Romaniei este situata in Campia Romana, in subunitatea numita Campia Vlasiei, pe raul Dambovita. Cel mai populat oras din Romania (aproximativ 2 milioane de locuitori), este plasat pe locul 6 in Uniunea Europeana (dupa numarul de locuitori), si este cel mai important centru industrial, comercial , centru universitar, politic, etc al tarii. In acelasi timp, Bucurestiul este si oras-resedinta de judet, si este impartit pe 6 sectoare.
Bucurestiul este asezat pe o salba de lacuri ce se intind de-a lungul raului Colentina – lacurile Herastrau, Floreasca, Tei sau Colentina. In centrul orasului, in parcul Cismigiu exista un lac, fosta balta in vechiul oras medieval.
Clima este temperat continentala cu influente mediteraneene - iernile sunt blande si verile caniculare.
Cand vizitam Bucurestiul?
Orasul cel mai mare, cel mai complex al Romaniei, este centru comercial, politic, industrial, economic, comercial, de afaceri, cultural, universitar, astfel incat il putem vizita oricand. Totusi, primavara, prin luna mari, Bucurestiul este inflorit, parcurile sunt „imbracate” intr-un verde tare, si emana prospetime. Strazile din Centrul Vechi, parcurile sunt perfecte pentru o promenada in razele binefacatoare ale soarelui.
Unde ne cazam?
Cele mai multe locuri de cazare le gasiti la hotelurile din Bucuresti dar exista si numeroase pensiuni sau apartamente in regim hotelier cu preturi care variaza in functie de amplasare si de facilitatile oferite. Transportul public (metroul, autobuzele, tramvaiele) sunt eficiente, astfel incat puteti alege un spatiu de cazare intr-o zona linistita, mai indepartata de centru, unde – cel mai probabil – veti gasi un pret mai bun.
Ce vizitam?
Lacasul de cult „Curtea Veche” este construit in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, una din ctitoriile domnului Mircea Ciobanu, si ramane pana astazi cel mai vechi lacas de cult din oras pastrat in forma sa initiala. Manastirea Antim (1713-1715) este unul din monumentele reprezentative ale stilului brancovenesc. Ctitorie a mitropolitului Antim Ivireanu, este un adevarat giuvaier al arhitecturii romane, deoarece reuneste elemente ale perioadei clasice a stilului – ornamente bogate ce reprezinta motive florale, un pridvor monumental purtat de coloane, si un fronton semicircular, marca a influentei barocului italian. Tot din vremea lui Constantin Brancoveanu dateaza si viitoarea Cale a Victoriei. Strada a fost numita initial Podul Mogosoaiei pentru ca facea legatura intre Palatul Mogosoaia si resedinta domneasca de la poalele dealului Mitropoliei.
In secolele XVIII si XIX, Bucurestiul cunoaste o mare inflorire datorita influentelor Parisului si Scolii Franceze de Arhitectura. Palatul Stirbey este construit in anul 1835 in stil neoclasicist de catre arhitectul francez Michel Sanjouand. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, orasul capata un caracter reprezentativ prin formarea unui centru circular. Imaginea orasului se schimba radical, dupa modelul marilor orase din vest - trasarea magistralelor largi, ridicarea de edificii monumentale pentru institutiile de administratie si cultura si amenajarea parcurilor reprezinta momentul unui important avant economic, cultural, politic, etc.
Palatul Elisabeta a fost proiectat de catre arhitectul Duiliu Marcu in anul 1930, si construit in anul 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, Principesa a Romaniei (prima fiica a Regelui Ferdinand I al Romaniei si a Reginei Maria a Romaniei). Palatul este o combinatie de stil maur si brancovenesc, si nu a fost locuit prea mult de catre fosta regina a Greciei. Dupa Bombardarea Palatului Regal (24 august 1944), Regele Mihai I a mutat temporar curtea aici. Intr-unul dintre saloanele de la etaj, Regele Mihai a fost fortat sa abdice in anul 1947, la 30 decembrie.
Ateneul Roman este o frumoasa cladire din Bucuresti situata pe Calea Victoriei. Sala de concerte si sediu al filarmonicii George Enescu, a fost ridicat in Gradina Episcopiei. O parte din fonduri au fost adunate prin subscriptie publica, la arhicunoscutul indemn „Dati un leu pentru Ateneu”. Fatada este un peristil sub care se afla cinci medalioane in mozaic care ii reprezinta pe cinci mari domnitori ai tarii: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, Carol I al Romaniei, Vasile Lupu si Matei Basarab. Cele 6 coloane au 12 metri inaltime si sunt identice cu cele ale Erechteionului din Atena.
Muzeul taranului roman este unul din cele mai diversificate muzee ce apartin familiei europene a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Acesta functioneaza intr-o cladire declarata monument istoric, al carei stil arhitectonic este stilul neoromanesc. Aici sunt expuse colectii de ceramica, port popular, tesaturi pentru interior, lemn, mobila, scoarte, etc.
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” a luat fiinta la sfarsitul anului 1834 la initiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica. Fiind una din cele mai vechi institutii de cercetare a biodiversitatii, si de educare si culturalizare a publicului, il putem considera unul din cele mai importante muzee din lume. Din tezaurul lui fac parte colectii importante de monede grecesti, romane si bizantine, minerale, fosile, moluste, pesti, pasari, mamifere, dar si opere de arta (dintre care cateva au fost donate de Mhialache Ghica).
Unde ne distram?
Orasul este foarte mare, si este intesat cu discoteci cunoscute nu numai in tara, ci si peste hotare. Petreceti o noapte incendiara in Bamboo, Fratelli, Blue Night, Club Maxx, Chat Noir, Waldo s Pub, Eva, Excess, Black Pub, Kulturhaus. Savurati apoi o cafea impreuna cu prietenii la unul din cochetele localuri din Centrul Vechi – Fredo, Arcade, Rembrandt, Klein, sau chiar la Cafeneaua Egipteana Valea Reglilor. Restaurantele din Bucuresti sunt cunoscute pentru seriozitatea serviciilor si pentru gustul extraordinar al mancarurilor traditionale, dar si al celor importate, ca pizza, spaghetti, calamar, etc.
Agrement
Bucurestiul este unul din cele mai frumoase locatii de promenada – aleile din Parcul Cismigiu, Parcul Tineretului sau din Parcul Herastra sunt adevarate oaze de liniste intr-un oras aglomerat. Puteti face si o plimbare cu hidrobicicleta sau cu barca. Centrul Vechi este, de asememenea, un loc perfect pentru plimbari. Strazile sunt mici, cu dale de piatra, iar cafelenele si restaurantele cu mesele afara dau un aer parizian imprejurimilor.
Bucurestiul este fara doar si poate, mai mult decat un oras modern. Aici sunt gasim vestigii cu o vechime de peste 700 de ani, care merita vizitate in primul rand pentru imbogatirea culturii generale, si apoi pentru recreere. Orasul este un conglomerat de stiluri, o atractie pentru toate varstele – este vestit atat pentru viata de noapte, pentru centrele comerciale, cat si pentru tezaurul si incarcatura istorica pe care le poarta.